Napsali o nás (44. ročník)

Zpět na výpis zpráv.

Pojízdné kino na kolejích se dnes vydá na zlínský festival

20. 5. 2004 | Z dejvického nádraží v Praze se dnes vpodvečer vydá speciální vlaková souprava, kino na kolejích nazvané kinematovlak. Jeho cílem je mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně Z dejvického nádraží v Praze se dnes vpodvečer vydá speciální vlaková souprava, kino na kolejích nazvané kinematovlak. Jeho cílem je mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Dorazí v den zahájení 30. května, což na nástupišti zdůraznil v roli "výpravčího" prezident této přehlídky Vítězslav Jandák. Po jejím skončení vlak vyjede 6. června na další cestu a poslouží těm filmovým fanouškům, kteří nemají možnost se za festivalovými snímky vypravit.

Speciální souprava je vybavena DVD projektorem. Přijede do stanice a po určitou dobu bude ve vagonu s kapacitou čtyři desítky míst dětem zdarma promítat filmy. Soupravu lidé poznají podle barevného provedení. Navíc je na ní vyobrazen letošní maskot této přehlídky Pan Prokouk.

První projekce začaly dnes v rámci Bambiriády. Stejně jako v pátek v Olomouci se v kinematovlaku promítají pohádky Lední medvídek, O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Doba ledová a Lotrando a Zubejda. Podle mluvčí festivalu Kláry Bumbálkové budou dalšími zastávkami od 22. května Holešov, Bystřice pod Hostýnem, Valašské Meziříčí, Valašské Klobouky, Bojkovice, Luhačovice a Uherský Brod.

Kinematovlak zastaví 30. května, tedy v den zahájení festivalu, na nádraží Zlín - Střed. Po celou dobu této přehlídky pak bude promítat na nádraží ve Vizovicích. "Po ukončení projekcí v rámci festivalu bude zvláštní souprava pokračovat v návštěvě měst a městeček Jesenicka a Podorlicka," dodala mluvčí.

Program čtyřiačtyřicátého festivalového ročníku obsahuje na 260 filmů z pětatřiceti zemí. Vedle diváků je pozorně zhlédnou i členové osmi porot, z nich dvou dětských. Novinkou je autonomní přehlídka studentských filmů Zlínský pes. Posluchači tamní Vyšší odborné školy filmové oslovili 400 škol a dostali přes dvě stovky snímků. Z nich do soutěže vybrali 93 titulů ze 17 zemí. Uznání za celoživotní dílo si ze Zlína odveze režisér Juraj Herz.