Filmy dle sekcí - 2013




Sekce věnovaná dokumentární tvorbě pro děti a mládež nebo postihující oblast problematiky dětí a mládeže.








Závažná a provokativní témata - filmy, které vyvolají diskuzi a přivedou do kin dospělejší část publika, zejména univerzitní studenty. Sekce Nočních horizontů vznikla s cílem upozornit na problémy, které mladí lidé aktuálně řeší nebo se jich i jen nepřímo dotýkají. A protože je adolescence fází přechodu do dospělosti, nabízí Noční horizonty filmy, u nichž se tvůrcům podařilo zpracovat téma dětství způsobem, který zaujme i dospělé. Představení v rámci této sekce probíhají v pozdních večerních hodinách.



Sekce má informativní charakter. Uvádí především snímky oceněné na jiných festivalech, zajímavé snímky, které nemohou být uvedeny z nejrůznějších důvodů v soutěži nebo filmy přinášející nový, netradiční pohled.

Součástí programu festivalu je udělení ocenění Uznání za tvůrčí přínos ve filmech pro děti a mládež některému z významných filmových profesionálů. U příležitosti udělení této ceny je promítnut výběr snímků z dílny oceněného autora nebo herce. Program festivalu dále uvádí profily osobností, filmy v distribučních předpremiérách, snímky mající vazbu na přijíždějící hosty atp.



V sekci soutěží každoročně 10 prvních celovečerních filmů evropských režisérů. Hlavním kritériem pro výběr filmů do této kategorie je neotřelý pohled mladých tvůrců na současný svět.