Filmové klapky

Projekt „ MINISALON - Filmové klapky Zlín „

Projekt vznikl v roce 1998 - 1999 jako doprovodná aktivita Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně. Cílem bylo nejen výjimečným způsobem propagovat vlastní festival v tuzemsku a v zahraničí, ale především každoročně zabezpečit finanční prostředky pro podporu nejtalentovanějších mladých filmařů. Tato forma podpory se uskutečňovala prostřednictvím finančního vstupu do výroby studentských filmů jak hraných, tak dokumentárních a animovaných a díky tomu byl v průběhu posledních 15ti let podpořen vznik 206 audiovizuálních studentských projektů a v mnoha případech vznik těchto absolventských filmů odstartoval filmovou kariéru začínajících tvůrcu.  

Projekt MINISALON – Filmové klapky Zlín disponuje ochranou známkou autorských práv tak, aby byla zachována výjimečnost a originalita.

Za 16 let existence tohoto projektu bylo vydraženo více jak 1 800 filmových kapek a v mnoha případech tvoří součást uměleckých sbírek sběratelů umění a milovníků filmu.

Počínaje rokem 2013 dochází k úpravě pravidel pro dělení finančních prostředků získaných z aukce filmových klapek. Model, který jsme navrhli, umožňuje do podpory zahrnout studenty  filmových škol a vedle vlastní výroby podpořit i prezentaci a distribuci konkrétního filmu nebo začínajícího tvůrce. V roce 2013 byly získané finanční prostředky z dražby použity podobně jako v minulých letech na podporu filmových projektů s akcentem na mladé a začínající tvůrce.

Část z nich byla použita na organizaci mezinárodní soutěže studentských filmů Zlínský pes, studentského projektu Duhová kulička a zkvalitnění výchovy a vzdělání studentů, workshopy realizované v rámci Industry sekce 53. ZLIN FILM FESTIVALU. Odměněné vítězné filmové projekty mladých tvůrců budou prezentovány v rámci vernisáží MINISALONU - filmové klapky v roce 2014 a v rámci 54. ZLÍN FILM FESTIVALU. Kromě toho budou finanční prostředky využity také k podpoře vzniku nového filmového projektu realizovaného mladými umělci a to znělky 54. ZLÍN FILM FESTIVALU.

Pro MINISALON 2014 jsme oslovili  na 120 umělců, výtvarníků a dnes již i přátel o další umělecké ztvárnění klapky. Všechny jsme požádali o dodání díla do konce tohoto roku, a to z důvodu plánovaných výstav celé expozice. První výstavu zahájíme v Praze, opět v Divadle Hybernia již začátkem února 2014, následovat by mělo umístění celé expozice na jiném exponovaném místě opět v Praze, dále pak v Mladé Boleslavi, Brně a nakonec ve Zlíně v Obchodním centru Zlaté jablko a v Kongresovém centru Zlín.

AUKCE klapek je plánována na úterý, 3.června 2014, od 14,00 hodin, v Aule Academia centra Univerzity Tomáše Bati na Mostní ulici ve Zlíně.

Naše poděkování patří jak autorům umělecky ztvárněných filmových klapek, tak i Vám, kteří si vydražíte  a odnesete při aukci  „MINISALONU - Filmové klapky"  nejen další exponát do Vaší sbírky, ale i pěkný umělecký zážitek.

Příjemné „ babí léto" přejí pořadatelé

Všechny dosavadní výtvory jsou k vidění v ucelené galerii  nazvané "Filmové klapky - Retrospektiva"