Kam ve Zlínském kraji

Zlínsko a Luhačovicko

Zlínsko a Luhačovicko bývá spojováno hlavně se dvěma pojmy - Baťa a lázně.

Ostatně není divu, vždyť Tomáš Baťa právě tady začal počátkem 20. století budovat své obuvnické impérium a nesmazatelně ovlivnil dnešní podobu Zlína, Otrokovic či Napajedel. V krátkém čase zde vyrostly jednotlivé stavby, tovární komplexy i celé obytné čtvrti, které dnes obdivujeme jako vynikající ukázky funkcionalistické architektury. Baťa po sobě zanechal také plavební kanál, který se v posledních letech stal velmi oblíbenou turistickou atrakcí. Magnetem východní části regionu jsou Luhačovice, největší moravské lázně, okouzlující město s nezaměnitelnou architekturou, bohatým kulturním a společenským životem, zasazené do překrásného okolí. Zlínsko a Luhačovicko, ale nabízí mnohem více. Například poblíž Zlína se nachází lázně Kostelec s golfovým hřištěm, „pohádkový" zámek v Lešné obklopený areálem zoologické zahrady, hrad Malenovice, zřícenina hradu Lukov, románský kostelík v Tečovicích nebo poutní chrám ve Štípě. Opomenout nelze ani Vizovice s místním zámkem nebo Distillery Landem. A svébytnou oblastí je jižní Valašsko proslulé krásnou bělokarpatskou přírodou, typickými dřevěnicemi, ale také hradem Brumov, živým folklórem a řemeslnými tradicemi.


Kroměřížsko

Hlavními magnety Kroměřížska jsou památky Kroměříže a příroda Chřibů a Hostýnských vrchů. To ale zdaleka není vše!

Kroměřížsko se může pochlubit mnoha přírodními krásami. Najdete tu horské lesy a louky Chřibů a Hostýnských vrchů, mrtvá ramena a rybníky Pomoraví i zámecké parky Kroměříže či Holešova. Asi vás nepřekvapí zpráva, že komplex historických zahrad a kroměřížského zámku je chráněn jako památka UNESCO - určitě si však nenechte ujít ani další zajímavá místa, jako je svatý Hostýn, židovské památky Holešova nebo rymický skanzen. Možná nevíte, že ke Kroměřížsku patří také víno. Skutečně, právě zde se nacházejí nejseverněji položené vinice na Moravě a proslulé Arcibiskupské sklepy vyrábějící mešní vína už od dob Karla IV. Patříte-li k milovníkům výtvarného umění, neměli byste minout zámeckou obrazárnu v Kroměříži, v níž se nacházejí skutečné skvosty světového malířství, nebo památníky věnované místním rodákům - Maxi Švabinskému a Emilu Fillovi. A na své si přijdete i pokud rádi sportujete. Zkrátka na Kroměřížsku můžete prožít příjemnou letní dovolenou, prodloužený víkend nebo v zimě vyrazit na zasněžené pláně Chřibů a Hostýnských vrchů!


Slovácko

Slovácko je právem považováno za pohostinný kraj památek, tradic a vína. Ale každému, kdo chce tento kraj poznat důvěrněji, nabízí Slovácko mnohem více.

Najdete tu přírodní krásy Pálavy, Chřibů, Bílých Karpat i lužních lesů Pomoraví. Můžete obdivovat lesk zámků v Lednici, Miloticích nebo Buchlovicích, nedobytné hradby Buchlova, velkomoravská hradiska Starého Města, Mikulčic či Pohanska i poutní místa jako Velehrad, Žarošice nebo Svatý kopeček u Mikulova. Můžete se procházet místy, která jsou spojená s výjimečnými lidmi, jako byl Komenský nebo Masaryk. Můžete také zažít jedinečnou atmosféru událostí jako jsou jízdy králů, slovácké hody s právem, folklorní festivaly, košty a slavnosti vína. Uvidíte tady vinohrady a malebné sklepní uličky v Petrově, Pavlově, Vlčnově nebo Mařaticích. Můžete Slovácko poznávat na kole, na koni, na Baťově kanálu, na křídlech, v koši balónu i relaxovat u vody nebo v lázních. Čekají tu na vás i sjezdovky a běžky, ale hlavně pohostinní a dobří lidé!


Valašsko

Na Valašsko se jezdí za tradicemi, lidovými památkami, ale také do přírody a na lyže.

Možná máte Valašsko spojené jen s lidovou architekturou. Ano, v rožnovském skanzenu skutečně najdete největší soubor lidových staveb u nás, ale dědictví zdejších památek je mnohem pestřejší. Jsou tu například zajímavé zámky, stavby Dušana Jurkoviče na Pustevnách nebo navštěvovaná socha Radegasta. Asi největšími poklady valašské přírody jsou překrásné lesy s tak vzácnými obyvateli jako jsou vlk, medvěd a rys. Nemusíte se nijak bát, tato zvířata jsou tak vzácná, že je s největší pravděpodobností ani nezahlédnete - při velkém štěstí možná jejich stopy. Ale typická valašská krajina to je především mozaika lesů, luk, pastvin a dřevěnic zasazených ve stráni. Vedle zajímavých muzeí můžete na Valašsku obdivovat umění řady lidových výrobců, nebo navštívit světově proslulou valašskomeziříčskou gobelínku. S lidovými tradicemi a folklórem se můžete po celém Valašsku setkat od jara až do zimy. A nechybí tu ani sportovní, společenské a duchovní akce. A jestli rádi odpočíváte aktivně, pak si určitě přijdete na své, ať už patříte k pěším turistům, cykloturistům, příznivcům jezdectví, koupání, golfu, horolezectví, houbaření, nebo ožíváte s příchodem prvních mrazů a sněhu a patříte k milovníkům sjezdovek, běžek a snowboardu.


VÍCE INFORMACÍ A TIPŮ NA VÝLET