O festivalu

Na přelomu května a června 2014 se bude ZLÍN FILM FESTIVAL konat již po čtyřiapadesáté! Svým účastníkům přinese opět pestrou nabídku filmového i doprovodného programu a tak si na své tradičně přijdou všechny věkové skupiny.

Kromě zaměření na film a vedlejší aktivity pro děti a mládež se totiž programová struktura festivalu v poslední době hodně zaměřuje i na dospělé publikum.

Mimo hlavní soutěžní sekce hraných a animovaných filmů pro děti a mládež je tak pozornost věnována také začínajícím evropským filmařům v sekci celovečerních evropských debutů. Hlavní cenou Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež Zlín je Zlatý střevíček.

Kdo získal ocenění Zlatý střevíček, ale i další vítěze soutěžních sekcí najdete v přehledu vítězných filmů 2013.


Jako už tradičně byl ZLÍN FILM FESTIVAL bohatý i ve svých doprovodných aktivitách. Nejen kinosály, ale i další místa ve Zlíně, ať už se jednalo o vnitřní nebo venkovní prostory, byly zaplněny diváky a účastníky nejrůznějších koncertů, workshopů, charitativních akcí, vystoupení, soutěží nebo vzdělávacích programů. Celková návštěvnost 53. ročníku byla 95 000 dětí i dospělých!

Mezi nejznámější a nejoblíbenější části doprovodného programu patří např. Kinematovlak, železniční vůz upravený do podoby projekčního sálu, který vyjíždí 14 dní před zahájením ZFF s filmy putují napříč Českou republikou.

Dalším tradičním projektem je Minisalon filmových klapek s jejich následnou dražbou. Projekt generující finanční prostředky pro studentskou tvorbu a začínající filmaře přinesl v roce 2013 podporu ve výši 1 306 500 Kč.

ZLÍN FILM FESTIVAL patří k nejstarším festivalům svého druhu na světě a to, že právě takový druh filmové přehlídky vznikl právě ve Zlíně není vůbec náhoda. Založení tradice pravidelné filmové přehlídky ve Zlíně bylo logickým vyústěním snah zdejších filmařů o prezentaci vlastní tvorby i v domácích podmínkách. První ročník festivalu v roce 1961 se konal přesně 20 let od uskutečnění jiné zlínské filmové přehlídky, kterou byly Filmové žně (nebo též Zliennale). Ačkoliv se tyto předchůdkyně pozdějších zlínských filmových festivalů konaly ve válečných letech 1940 – 1941, přitahovaly na sebe značnou pozornost diváků i samotných tvůrců. Filmové žně ozdobila svou přítomností většina hvězd tehdejší mezinárodně úspěšné české a slovenské kinematografie. Hlavní program hostilo zlínské Velké kino s tehdy největším kinosálem ve střední Evropě. Kapacita budovy byla v té době více než 2.500 diváků! Ve Velkém kině se promítá dodnes, pravidelně se v něm koná zahajovací ceremoniál festivalu, stejně jako projekce těch nejnavštěvovanějších snímků.

Zlín s filmem spojuje především silná historie filmových ateliérů ve Zlíně, které byly založeny v roce 1936 z popudu Jana Antonína Bati jako studio pro tvorbu reklamních snímků obuvnického impéria Baťa. O rozvoj umělecké filmové tvorby ve Zlíně se mimo jiných významně zasloužil režisér a scénárista Elmar Klos, který získal spolu s Jánem Kadárem za snímek Obchod na korze Oskara jako nejlepší cizojazyčný film za rok 1965. Dětskému filmu se filmové studio ve Zlíně věnovalo již od začátku čtyřicátých let. Postupem doby se ze zlínských atelierů stalo nejvýznamnější centrum filmové tvorby pro děti v tehdejším Československu. Byly zde natočeny stovky hraných, animovaných i kombinovaných filmů. Mnohé z nich získaly prestižní ocenění či dokonce, jako v případě Karla Zemana, světovou proslulost. Vedle Zemana se do dějin světové kinematografie zapsali další ve Zlíně působící tvůrci: Hermína Týrlová, další oskarový filmař Alexander Hackenschmied, Břetislav Pojar, Josef Pinkava a další.

A právě spojení filmové a filmařské tradice dává zlínskému festivalu punc jedinečnosti. Na místě s tak jedinečnou historií totiž každoročně dochází k propojení dvou pólů filmového světa: diváckého a tvůrčího.

Těšíme se s Vámi na shledanou na 54. ročníku, který se uskuteční od 30. května do 5. června 2014.

Váš ZLÍN FILM FESTIVAL

Zlín, Česká republika, Evropa