Napsali o nás (45. ročník)

Zpět na výpis zpráv.

Režisér Snowboarďáků natočí znělku festivalu

7. 1. 2005 | Hranou podobu bude mít letos po delší době zlínský Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež. Pro nadcházející 45. ročník, který se ve Zlíně a okolních městech uskuteční od 29. května do 4. června, ji natočí režisér Karel Janák, jehož komedie Snowboarď Hranou podobu bude mít letos po delší době zlínský Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež. Pro nadcházející 45. ročník, který se ve Zlíně a okolních městech uskuteční od 29. května do 4. června, ji natočí režisér Karel Janák, jehož komedie Snowboarďáci právě nyní boduje v českých kinech.
Právě včera Janák na zlínských filmových ateliérech ve druhém, užším kole castingu vybíral mladé talenty, kteří si ve znělce pod jeho vedením zahrají. „Jsem zatím velmi spokojený. V Praze na castingy chodí stále stejné děti, od kterých už víte, co můžete čekat, takže je to tady pro mě příjemná změna. Navíc děti jsou tady bezprostřednější. Určitě si mezi nimi vyberu,“ svěřil se po dopolední části castingu Janák.
Scénář znělky už je v přípravě. Přichystáno je pět námětů, z nich bude nyní festivalový štáb vybírat. „Půjde přibližně o půlminutový šot, ve kterém děti ukážeme jako hollywoodské star. Potřebuji, aby se uměly převtělit třeba do Pretty Woman, Indiany Jonese nebo Terminátora. Hledám děti, které si umějí samy ze sebe udělat srandu a být komedianty,“ dodal Janák.
Před kameru při včerejším castingu předstoupilo deset chlapců a třináct dívek, kteří úspěšně prošli předvýběrem z konkurence 180 dětí. „Hraju v amatérském divadelním souboru, ale před kamerou jsem ještě nestála. Tohle byl můj vůbec první casting. Pan režisér byl moc příjemný, dobře mi vysvětlil, co po mně chce. Líbilo se mi to,“ pochvalovala si 15letá Ema Jurková ze Šumic na Uherskohradišťsku, která se na přání Karla Janáka při zhruba desetiminutové zkoušce před kamerou musela převtělit do tak odlišných filmových postav jako například Lara Croft a Amelie z Montmartru.
„Naposledy pro nás hranou festivalovou znělku připravil v roce 1997 režisér Filip Renč. Od té doby jsme je mívali vždy animované,“ doplnila mluvčí festivalu Klára Bumbálková. „Účinkovat ve znělce může pro děti znamenat velkou šanci. Může je vidět velké množství tvůrců, kteří se a festival sjíždějí, a třeba si je jednou vybrat pro svůj film,“ dodala.
Většina účastníků castingu byla přímo ze Zlínského kraje. Pouze čtyři přijeli odjinud než z Moravy. Malí herci se kromě znělky, která se bude vysílat nejen během festivalu, ale i před jeho konáním v kinech či České televizi, objeví také na propagačních materiálech - plakátech, informačních brožurách či billboardech. „Fotografovat je budeme už příští týden. Musíme včas připravit materiály pro nadcházející filmové festivaly v Moskvě a Berlíně, kde se chceme propagovat a představit,“ uzavřela Bumbálková.