Tiskové zprávy (46. ročník)

Zpět na výpis zpráv.

Vernisáž výstavy Nový domov

29. 5. 2006 | Galerie Fórum, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 18:00 – Vernisáž zahájila výstavu obrázků od dětí z uprchlických táborů Nový domov. Tři desítky návštěvníků si přišly prohlédnout obrázky dětí z uprchlických táborů na vernisáž výstavy s názvem Nový domov. Vernisáž uvedl inženýr Mirko Vykouřil, vedoucí pobytového střediska Kašava. Námětem výstavy jsou národní pohádky, příběhy, bajky, pověsti a filmoví hrdinové.

Kresby pocházejí z moravských azylových táborů a také z tábora Kostelec nad Ohří. Ačkoli je výstava podle slov Mirko Vykouřila „spíchnutá horkou jehlou“, návštěvníci si díla pochvalovali. „Většina dětí je v předškolním věku a snad ve dvou případech jde o starší děti,“ řekl Mirko Vykouřil na adresu autorů.

U většiny kreseb nejsou uvedena jména ani země původu malých umělců z důvodu zachování anonymity žadatelů o azyl. Přesto si Mirko Vykouřil troufnul odhadnout autora jednoho obrázku, který ho zaujal při instalaci výstavy. „Myslíme si, že to dítě bude z bývalé Jugoslávie. Obrázek se totiž skládá se ze tří částí: zamilování, vojna, hřbitov. Je zajímavé, že i dítě pochopilo souvislosti rozpadu bývalé Jugoslávie,“ řekl Mirko Vykouřil.

Kresba je jednou z mnoha volnočasových aktivit, které mají pomoci dětem v táborech smysluplně trávit volný čas a zapojit je do vztahů s veřejností i mimo lokality azylových zařízení. Nejzdařilejší výtvarné práce jsou prezentovány na výstavách. Kromě kreslení a malování se děti věnují také keramice, dřevořezbě nebo například sportovním aktivitám. Do uprchlických táborů přišly tyto rodiny z nejrůznějších koutů světa, převážně ze států bývalého SSSR, afrického kontinentu a Dálného východu.

Spolupráci s festivalem si Mirko Vykouřil chválí a její význam vidí hlavně ve zviditelnění situace azylových zařízení.