Novinky

ZLÍN FILM FESTIVAL přivezl české filmy na indický festival The Golden Elephant

ZLÍN FILM FESTIVAL se těší značnému respektu nejen doma, ale i ve světě. Dramaturgové nezahálí a již na podzim zahájili sérii zahraničních cest na jiné festivaly. Cílem je nejen výběr nových filmů pro nadcházející 54. ročník ZFF, navazování nových kontaktů, ale i prezentace zlínského festivalu, České republiky a její kinematografie v zahraničí. Za poslední čtyři měsíce navštívily Markéta Pášmová a Jaroslava Hynštová pět mezinárodních festivalů - Kodomatachino Kinder Film Festival v Tokiu (Japonsko), International Festival of Films for Children & Young Adults v Isfahánu (Írán), Schlingel - International Film Festival for Children and Young Audience (Německo), International Family and Junior Film Festival Baikal's Heart v Irkutsku (Rusko). Před několika dny se zlínské dramaturgyně vrátily z velké cesty do Indie, kde se zásluhou týmu ZLÍN FILM FESTIVALU podařilo zorganizovat retrospektivu českého filmu pro děti v programu 18. International Children's Film Festival India, jednoho z největších festivalů dětských filmů na světě, který se konal od 14. do 20. 11. ve starobylém městě Hyderabad.

International Children's Film Festival India - The Golden Elephant přibližuje indickým dětem jiné kultury a zvyky, zprostředkovává jim kvalitní filmovou produkci, vytváří kreativní a přátelské prostředí, ze kterého vzejdou další podněty, inspirace a spolupráce. Každoročně jej navštíví více než 100 000 dětských diváků ve věku 6 - 16 let, především ze sociálně slabších rodin. České filmy byly promítány v nesoutěžní sekci Country Focus, která patří na festivalu The Golden Elephant nejpopulárnějším.

Součástí Czech Focus byly snímky: Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? (2009, režie: Jiří Barta), Modrý tygr (2011, režie: Petr Oukropec), Čtyřlístek ve službách krále (2013, režie: Michal Žabka), Kozí příběh se sýrem (2012, režie: Jan Tománek), Maharal (2006, režie: Pavel Jandourek), Cesta do pravěku (1955, režie: Karel Zeman), Páni kluci (1975, režie: Věra Plívová-Šimková), Krtek ve městě (1982, režie: Zdeněk Miler), Štaflík a Špagetka (1971, režie: Václav Bedřich), O skřítku Racochejlovi (1977, režie: Jiří P. Miška), Nejmenší slon na světě (2013, režie: Libor Pixa).

Český focus podpořil svou návštěvou také náš velvyslanec v Indii pan Ing. Miloslav Stašek, který se sešel s českou delegací. Tématem rozhovoru byl mj. plánovaný projekt česko-indické kulturní spolupráce, připravovaný velvyslanectvím ČR v Dillí. Kozí příběh se sýrem režiséra Jana Tománka soutěžil o Hlavní cenu festivalu a Česká republika měla svého zástupce také v mezinárodní porotě, jejím členem byl respektovaný animátor a režisér Jiří Barta.

„Před dvěma lety vzešel letmý návrh z indické strany uspořádat český focus v rámci International Children's Film Festival India. Dlouho se nedělo nic, až letos v srpnu se opět ozvali lidé z Children´s Film Society India, aby oživili naši předběžnou dohodu. Nebylo mnoho času, protože start festivalu se rychle blížil. Sestavit kvalitní nabídku bylo poměrně náročné, protože filmy musely splňovat několik kritérií - např. anglické titulky (což většina starších českých filmů pro děti nemá), 35 mm kopii či DCP a také to, aby byly festivalu poskytnuty zdarma - bez tzv. screening fee. Nakonec jsme připravili nabídku, z níž si indická strana vybrala 7 celovečerních filmů a 4 filmy animované. Do projektu se zapojily mj. společnosti Česká televize, Negativ či Bio Illusion, které nám poskytly své tituly," rekapituluje programová ředitelka ZLÍN FILM FESTIVALU Markéta Pášmová.

Indie je naprosto jiná svou kulturou a zvyky, ale je skvělé vidět, že indické děti přijímají české filmy, včetně Kozího příběhu, stejně jako děti české. Při projekcích v chudinských čtvrtích byly dokonce reakce tak bouřlivé, že si to lze v Evropě jen stěží představit. Zásluhou zlínského týmu se podařilo přehlídku českých dětských filmů v Indii uvést v život a patří jim za to ohromný dík, protože jednání a "boj" s indickou mentalitou je někdy hodně náročný," podotkl s úsměvem Jan Tománek, režisér filmu Kozí příběh se sýrem.

Nikdy jsem na českém filmu nezažil tak bouřlivou atmosféru, jako v kině na předměstí Hyderabadu. Člověk si řekne, že má smysl dělat filmy pro dětského diváka," dodal Miloš Šmídmajer, producent filmu Čtyřlístek ve službách krále.

ZLÍN FILM FESTIVAL zajistil a zorganizoval delegaci k české přehlídce, jejímiž členy byli spolu s programovou ředitelkou ZLÍN FILM FESTIVALU Markétou Pášmovou a dramaturgyní Jaroslavou Hynštovou také Jiří Barta, Jan Tománek a Miloslav Šmídmajer.

Fotografie z festivalu naleznete v naší fotogalerii.


Starší aktuality